Grus- och stigkartan


Grus- och stigkartan visar grusvägar, traktorvägar, stigar, cykelvägar och leder från olika källor.
Just nu finns kartan i formatet MBTiles, som kan användas olika GPS-appar, exempelvis Locus map för Android och MBTiles GPS för iPhone.

Kartan finns i flera varianter, en med stigar och grusvägar och (data från) terrängkartan som bakgrund, och en med endast stigar och vägar som kan läggas över valfri karta i appar med stöd för detta (ex. Locus map). Dessutom finns varianter med och utan data från Open Street Map (OSM).

Vad stigar och vägar klassas som i OSM skiljer sig mellan olika områden, eftersom det är användare som bidrar till kartan. Exempelvis klassas en del mindre grusvägar i skogen som footway på en del ställen, men det gör också asfalterade gångbanor.

Ladda ned

Kartorna är uppdelade i mindre delar (efter län) för att filerna inte ska bli alltför stora.
Östergötland - Jönköping - Kronoberg - Kalmar - Blekinge - Skåne
Örebro - Västra Götaland - Värmland - Halland
Utan bakgrundskarta, med OSM (1,46GB).

Västmanland - Dalarna - Gävleborg
Utan bakgrundskarta, med OSM (1,02GB).


Lägga in i mobilen

Med Locus maps är det enklast att lägga .mbtile-filen i mappen Locus/maps. Sen ska den gå att öppna genom att välja Maps i menyn. Eventuellt behöver man uppdatera listan genom att välja refresh.

För att använda kartorna ovanpå en annan karta (som overlay) krävs betalversionen av Locus map. Overlay-funktionen finns under More functions/map tools. Det går också att lägga till en genväg för overlays på förstasidan.

Datakällor

Data kommer från Lantmäteriet (Terrängkartan), Trafikverket (Nationell vägdata - Slitlager, C-Cykelled och GCM-vägtyp), Open Street Map (från www.geofabrik.de - sweden-latest-free.shp).

Teckenförklaring

En del stigar och vägar finns med i flera datakällor, men eftersom de ligger ovanpå varandra kommer exempelvis en väg som är en stig enligt OSM, en grusväg enligt Trafikverket och samtidigt en cykelled se ut som en grusväg, eftersom grusvägar ligger överst. Ordningen är Grusvägar från Trafikverket-stigar från Terrängkartan - stigar och vägar från OSM – cykelleder från Trafikverket - cykelvägar från Trafikverket.

Grusväg = Grusväg (Trafikverket), tracks grade 2 (Open Street Map)
Traktorväg = Traktorväg (Terrängkartan), track grade 3-5 (Open Street Map)
Stig = Gångstig, Gångbro och spång (Terrängkartan), path, footway (Open Street Map)
Vandringsled = Vandringsled (Terrängkartan)
Cykelväg = Cykelväg, parkväg (Terrängkartan), cycleway (Open Street Map), cykelväg typ 1 och 2 (Trafikverket).
Cykelled = Cykelled (Trafikverket)
Elljusspår = Elljusspår i (Terrängkartan)

QGIS

Kartan är gjord i QGIS och exporterad till MBTiles med tillägget QMetaTiles. Stilar för terrängkartan är från eller baserade på stilfiler från QGIS Sverige och Geosupportsystem. Den här tråden på Utsidan har också varit användbar för arbetet med Terrängkartan.

6 kommentarer:

 1. Hej,

  Hur får man fram bakgrunden i locus? Har laddat ner båda stockholmskartorna och importerat båda i locus. Får bara upp alla stigar och vägar, men ingen bakgrund på någon av dem. Inställningsfel i min locus, eller är inte exemplet med terrängkartan som grund med i nedladdningsfilerna?

  Mvh
  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de är inte färdiga än. Jag försöker fixa en stockholmskarta med bakgrund idag.

   För att använda de som är klara nu med bakgrund krävs betalversionen av Locus map, och man ska använda funktionen Map overlay

   Radera
 2. Ingen chans att du ger dig på Skåne/ blekinge va?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta sent svar. Jag ska försöka kolla på det, men jag har inte jobbat med det här på länge. Måste installera om lite program, ladda hem nyaste gruslagren, och se om allt funkar.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Nu finns Skåne att ladda hem.

   Radera